Friday, 30 March 2012

saya sayang mama :)

COPY AND PASTE VIA ASRI ISMAIL

KALAU SAYANG IBU, BACA LA , TAK LAMA PUN, 5 MINIT JE .

Orang kata aku lahir dari perut mak ! (Bukan Org kata , memang betul)

Bila dahaga , yang susukan aku . Mak .
Bila lapar , yang suapkan aku , Mak .
Bila keseOrangan , yang sentiasa di sampingku , Mak .
Kata mak , perkataan pertama yang aku sebut , Mak .
Bila bangun tidur, aku cari , Mak .
Bila nangis , Orang pertama yang datang , Mak .
Bila nak bermanja, aku dekati , Mak .
Bila nak bergesel , aku duduk sebelah , Mak .
Bila sedih , yang bOleh memujukku hanya , Mak .
Bila nakal , yang memarahi aku , Mak .
Bila merajuk , yang memujukku cuma , Mak .
Bila melakukan kesalahan , yang paling cepat marah , Mak .
Bila takut , yang tenangkan aku , Mak .
Bila nak peluk , yang aku suka peluk , Mak .
Aku selalu teringatkan , Mak .
Bila sedih , aku mesti telefOn , Mak .
Bila serOnOk , Orang pertama aku nak beritahhu , Mak .
Bila bengang , aku suka luah pada , Mak .
Bila takut , aku selalu panggil , " Mmaaakkkk ! "
Bila sakit , Orang paling risau adalah , Mak .
Bila nak exam , Orang paling sibuk juga , Mak .
Bila buat hal , yang marah aku dulu , Mak .
Bila ada masalah , yang paling risau , Mak .
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni , Mak .
Yang selalu masak makanan kegemaranku , Mak .
kalau balik ke kampung , yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk , Mak .
Yang selalu simpan dan kemaskan barang barang aku , Mak .
Yang selalu berleter kat aku , Mak .
Yang selalu puji aku , Mak .
Yang selalu nasihat aku , Mak .

Bila nak kahwin , Orang pertama aku tunjuk dan rujuk , Mak .

Aku ada pasangan hidup sendiri .

Bila serOnOk , aku cari , Pasanganku .
Bila sedih , aku cari , Mak .
Bila berjaya , aku ceritakan pada , Pasanganku .
Bila gagal , aku ceritakan pada , Mak .
Bila bahagia , aku peluk erat , Pasanganku .
Bila berduka , aku peluk erat , Emakku .
Bila nak bercuti , aku bawa , Pasanganku .
Bila sibuk , aku hantar anak ke rumah , Mak .
Bila sambut valentine , Aku bagi hadiah pada Pasanganku !
Bila sambut hari ibu , aku cuma dapat ucapkan “ Selamat Hari Ibu ” !
Selalu , Aku ingat pasanganku !
Selalu , Mak ingat kat aku !
Bila-bila , Aku akan telefOn pasanganku !
Entah bila , aku nak telefOn mak !
Selalu , aku belikan hadiah untuk pasanganku !
Entah bila , aku nak belikan hadiah untuk emak !

Renungkan :

" Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja , bOlehkah kau kirim wang untuk mak

" Mak bukan nak banyak , lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah . "

Berderai air mata jika kita mendengarnya .

Tapi kalau mak sudah tiada .

" MAKKKKK ! RINDU MAK ! RINDU SANGAT ! "

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya !
Berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya !
Berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya !
Berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya !
Berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya !
Berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya !
Dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya !

*oaky. aku nak nangis bila baca benda ni. aku sedar, betapa besarnya pengorbanan mama dalam membesarkan aku. jasa dia hanya Allah je yang dapat balas. i love you mama :')

Wednesday, 21 March 2012

Alhamdulillah. terima kasih Allah :')

 hari penentuan masa depan aku. result SPM dah pun keluar. mama sanggup ambik cuti sebab nk teman kan aku amik result. dari Seremban ke Shah Alam mama drive (aku takda lesen lagi). papa pulak memang takboleh cuti sebab dia kena mengajar. takpa, papa nk carik duit and aku amat2 paham.

sampai sekolah, result memang dah keluar. aku berdebar-debar. aku tengok ramai kawan klass aku tersenyum. sya datang kt aku and kami peluk slame beberapa saat. rindu pada dia. kami pergi amik result sama2. Dup Dap Dup Dap. debaran semakin hampir. alahai. please be nice to me dear.

eh, apahal ramai orang kat board tuh?? tiba2 najwa kata "yana, kalau ada hutang dengan sekolah tak boleh amik result lagi". alahai. aku macam ada jee. baik pergi cek. dush! RM10 aku hutang dgn sekolah. tu pun duit KAT jadah haram tuh. haish, nasib baik mama tak bising. aku pun dgn muka tak malunya pergilah bayar. dgn junior menganjing kat bawah pentas tu, aku pun tebalkan lah muka. tet, tet, tet, settel sudah.

dengan hati yg tak tentu arah aku pergi dekat ckgu nazri, dia senyum jee tgok aku. haish. ni yg buat gua cuak ni. "hah diana. dah bayar hutang belum? bak sini resit saya nk tengok." aku senyum jee lalu bg resit tuh kat ckgu. dia pun carik slip aku cepat2. dah dpt tuh dia boleh main cak2 pulak. haish ckgu ni. saja buat wa suspen. tba2, ckgu hanafi pulak datang. sama jee senyum jee manjang. "tahniah diana. subjek saya awak dapat A. umanghai, happy gle.

NUR DIANA BINTI NORZWIN - BH801A***

Alhamdulillah! walaupun tk byk A tp lebih baik dari result trial aku. aku bersyukur padamu ya Allah. sampaimkt mama jee aku menangis. nangis sebab subjek yg aku expect tak score tbe2 dpt pulak. yg kesalnya subjek yg pihak Universiti pandang aku tak lepas pulak. haish. tp papa kata takpa, boleh carik..

aku pulak masa sekolah tu asyik busy dgn sukan. bila dah penat malas nk belaja ni lah balasan nya. papepun. aku tetap berpuas hati. aku bukan jee berjaya dalam pelajaran tp kokurikulum aku pun sama  :)

and aku happy jugak sebab kawan2 akuu semua berjaya. event dorang berjaya tp dorang still ingat aku. tahnks kawan, aku sayang korang. tak ramai yg aku jumpa. lisa, wawa and eila dtg lambat. azie punn sama. mama pulak nk balik cepat. so, bye kawan, next time jumpa lagi kay. aku sempat jumpa ckgu munirah. dia happy jugak dgn result aku. di kata "saya pun tak pandai masa SPM tp saya berjaya masa kt universiti. saya yakin awak pun boleh." ahh! sayang nya aku kat cikgu tuh. love you teacher. thanks sebab sabar mengajar saya selama ni :)

mama , papa, thanks jugak sebab terima result adik dengan hatiterbuka. insyaallah, lps ni adik akan lebih berusaha untuk dapatkan kejayaan. AMIN~

Saturday, 11 February 2012

tak elok untuk kesihatan tapi sedap .

apa yg tak eloknya? kalau di fikir2 balik, banyak makanan yg tak berkhasiat kat sekeliling kita ni. tp kita jee yg tak tau. senang cerita kan setiap makan yg kita makan tuh sebenanya mesti ada sekurang-kurangnya 10% bahan yg tidak berkhasiat. okay. kita amik contoh. MEE SEDAP.

pilihan pertama aku lah. nyum2.

before mee sedap ni hot, maggie yg jd fevret orang. tapi sekarang ni dua2 laku. tapi ni lah fevret aku. wink2. teringat masa aku duduk hostel dulu. ni lah makanan aku bila lapar tengah2 malam. peneman aku di kala busy belajar untuk SPM (poyo jer). bendew ni top smpai ada yg sanggup menjual demi manaja pendapatan dikala duit takda. hahaha. sebungkus RM1. bole lah tuh. dari mee cawan tuh mahal betul. tak mampu rasanya nak beli. ada juga yg sanggup makan ni aja sebab dah muak dengan makanan DM yg sungguh lazat (menganjing sebenanya).
amacam? sedap kan. kalau ada telur mata lagi sedap.

lama2 makan bendew ni muak pulak. tiba2 one day tuh membe aku perkenalkan 1 mee segera ni. pelik namanya. tp rasa dia. FUHH ! meletop. sedap gilaa lah! ni hah dia.
memang terangkat dohh makan bende ni!

RUSKI. pelik nama nya. macam nama pelakon indonesia risky pon ada. tp tuh tak penting. dont judge a noodle by its name. yg penting sodap. haha. orang kata jgn kerap makan maggie ni. nanty rambut gugur, cepat lupa. hahah. dah termakan nk buat macam mana. okay lah. perut aku dah bunyi2 ni. better i'm leav now before lapar lg. k bye.

Sunday, 5 February 2012

23 fakta menarik mengenai CINTA :))

1] Orang yang mencintai kamu tidak pernah mampu memberikan alasan kenapa dia mencintai kamu. Yang dia tahu di hati dan matanya hanya ada kamu satu-satunya.
2] Walaupun kamu sudah memiliki teman istimewa atau kekasih, dia tidak peduli! Baginya yang penting kamu bahagia dan kamu tetap menjadi impiannya.
3] Orang yang mencintai kamu selalu menerima kamu apa adanya, di hati dan matanya kamu selalu yang tercantik walaupun mungkin kamu merasa berat badan kamu sudah bertambah.
4] Orang yang mencintai kamu selalu ingin tahu tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini, dia ingin tahu kegiatan kamu.
5] Orang yang mencintai kamu akan mengirimkan SMS seperti ‘Selamat Pagi’,’Selamat Hari Minggu’, ‘Selamat Tidur’, ‘Take Care’, dan lain-lain lagi, walaupun kamu tidak membalas SMS-nya, kerana dengan kiriman SMS itulah dia menyatakan cintanya, menyatakan dalam cara yang berbeza,bukan “aku CINTA padamu”, tapi berselindung ayat selain kata cinta itu.
6] Jika kamu menyambut hari tahun dan kamu tidak mengundangnya ke majlis yang kamu adakan, setidak-tidaknya dia akan menelefon untuk mengucapkan selamat atau mengirim SMS.
7] Orang yang mencintai kamu akan selalu mengingat setiap kejadian yang dia lalui bersama kamu, bahkan mungkin kejadian yang kamu sendiri sudah melupakannya, kerana saat itu ialah sesuatu yang berharga untuknya.Dan saat itu, matanya pasti berkaca. kerana saat bersamamu itu tidak bisa berulang selalu.
8] Orang yang mencintai kamu selalu mengingati setiap kata-kata yang kamu ucapkan, bahkan mungkin kata-kata yang kamu sendiri lupa pernah mengungkapkannya. kerana dia menyematkan kata-kata mu di hatinya,berapa banyak kata-kata penuh harapan yang kau tuturkan padanya, dan akhirnya kau musnahkan? pasti kau lupa, tetapi bukan orang yang mencintai kamu.
9] Orang yang mencintai kamu akan belajar menggemari lagu-lagu kegemaran kamu, bahkan mungkin meminjam CD milik kamu, kerana dia ingin tahu apa kegemaran kamu – kesukaan kamu kesukaannya juga, walaupun sukar meminati kesukaan kamu, tapi akhirnya da berjaya.
10] Kalau kali terakhir kalian bertemu kamu mungkin sedang selesema, atau batuk-batuk, dia akan sentiasa mengirim SMS atau menelefon untuk bertanya keadaan kamu – kerana dia bimbangkan tentang kamu, peduli tentang kamu.
11] Jika kamu mengatakan akan menghadapi ujian, dia akan tanyakan bila ujian itu berlangsung, dan saat harinya tiba dia akan mengirimkan SMS ‘good luck’ untuk memberi semangat kepada kamu.
12] Orang yang mencintai kamu akan memberikan suatu barang miliknya yang mungkin buat kamu itu ialah sesuatu yang biasa, tetapi baginya barang itu sangat istimewa.
13] Orang yang mencintai kamu akan terdiam sesaat, ketika sedang bercakap di telefon dengan kamu, sehingga kamu menjadi bingung. Sebenarnya saat itu dia merasa sangat gugup kerana kamu telah menggegarkan dunianya.
14] Orang yang mencintai kamu selalu ingin berada dekat dengan kamu dan ingin menghabiskan hari-harinya hanya dengan kamu.
15] Jika suatu saat kamu harus pindah ke daerah lain, dia akan sentiasa memberikan nasihat agar kamu waspada dengan persekitaran yang boleh membawa pengaruh buruk kepada kamu. dan jauh dihatinya dia benar-benar takut kehilangan kamu, pernah dengar ‘jauh di mata, jauh di hati?’
16] Orang yang mencintai kamu bertindak lebih seperti saudara daripada seperti seorang kekasih.
17] Orang yang mencintai kamu sering melakukan hal-hal yang SENGAL seperti menelefon kamu 100 kali dalam masa sehari. Atau mengejutkan kamu di tengah malam dengan mengirim SMS. Sebenarnya ketika itu dia sedang memikirkan kamu.
18] Orang yang mencintai kamu kadang-kadang merindukan kamu dan melakukan hal-hal yang membuat kamu pening kepala. Namun ketika kamu mengatakan tindakannya itu membuat kamu terganggu dia akan minta maaf dan tak akan melakukannya lagi.
19] Jika kamu memintanya untuk mengajarimu sesuatu maka ia akan dgn sabar walaupun kamu mungkin orang yang terbodoh di dunia!. bahkan dia begitu gembira kerana dapat membantu kamu. dia tidak pernah mengelak dari menunaikan permintaan kamu walau sesukar mana permintaan mu.
20].Kalau kamu melihat handphone-nya maka nama kamu akan menghiasi sebahagian besar INBOX-nya. Dia masih menyimpan SMS-SMS dari kamu walaupun ia kamu kirim berbulan-bulan atau bertahun-tahun yang lalu. Dia juga menyimpan surat-surat kamu di tempat khas dan segala pemberian kamu menjadi benda-benda berharga buatnya.
21] Dan jika kamu cuba menjauhkan diri daripadanya atau memberi reaksi menolaknya, dia akan menyedarinya dan menghilang dari kehidupan kamu, walaupun hal itu membunuh hatinya.
22] Jika suatu saat kamu merindukannya dan ingin memberinya kesempatan dia akan ada menunggu kamu kerana sebenarnya dia tak pernah mencari orang lain. Dia sentiasa menunggu kamu.
23] Orang yang begitu mencintaimu, tidak pernah memaksa kamu memberinya sebab dan alasan, walaupun hatinya meronta ingin mengetahui, kerana dia tidak mahu kamu terbeban dengan karenahnya. saat kau pinta dia berlalu,dia pergi tanpa menyalahkan kamu, kerana dia benar-benar mengerti apa itu cinta. :)