Sunday, 25 December 2011

tahun baru , azam baru .

5 hari dari sekarang akan menjelang lah tahun baru 2012. adakah tahun 2012 yg dikata kan oleh masyarakat sekeliling adalah tahun akhir zaman? kite tak tahu. hnya Allah  s.w.t  jee yg menentukan nya. tu sume adalah propaganda semata. hanya ramalan jee. siapa lah kita ni nk mghalang apa yg akan terjadi. apa yg kite ptot buat sekarang ni adalah memastikan amalam kita selama kita hidup ini cukup complete untuk mghadap Nya pada hari akhirat kelak.

okay. bebalik pada tajuk utama kite td iaitu azam tahun baru ni. apa azam korang? aku ni kalau nk di-kira2 byk gile lah azam tahun lepas tak terbuat lagi. haha. aku ni suka buat cerita pumpang. setting bagai tapi tak buat pon. but i hope, next year azam aku akan ditunai kan. sekarang ni aku dah tamat skola. unr pon makin dewasa. so pmikiran pun kenalah matang. don't be childish anymore. jgn nk te-kinja2 lah, mng-gedik2 lah. hapus kan semua tuh. ubah kalau boleh. jika di izinkan allah aku akan ubah. ape azam tahun baru aku? HAH! jeng.. jeng...

1) berbakti pd mama n papa aku.
tu sebenanya azam tahun lps tp aku akan kekeal kan azam ni smpai bile2. aku nk balas jasa mereka. so, aku hrp result spm aku kluar dgn cmerlang nya dan aku harap juga aku dpt lanjutkan pelajaran aku ke mne2 IPT yg bgus. so, please doakan aku ye kwn2. i hope soo.

2) cukup amalan kepada allah
aku kalau boleh nk jugak segalah ibadah aku complete. tak ada yg cacat. so. aku harap aku akan berubah.


3) hijrah dari kekufuran ke kebaikan.
azam aku tahun ni aku harap aku dapat tutup aurat dgn sempurna. aku tak nk lagi dah kalau bole taknk on off lg. macam mmpermainkan hukuk allah jee. ya allah, ampunkan dosa hamba mu ini. aku harap hijrah aku ni akan menjadi dan diberkati oleh Nya.

4) nak kurus. heheh.
ni lg 1 masalah. aku nk kurus bukan sebab nk cantik. tak. walaupun tu salah satu sbbnye lah. hehe. tp yg sebenar-benarnya aku nk elakkan dari sebarang pykit. akuk jalani gaya hidunp sihat. aku setakat ni tak de lah pnyakit berahaya. tp tak slh kn kalau kita amik langkah ber-jaga2? alhadulillah lah. aku pun aktif dlm sukan so mybe takde masalah kot untok sume tuh. insyaallah :)

5) kekal kan hubungan baik dengan kawan2.
aku harap aku dapat ubah perangai aku yg pns baran ni kpd yg lebih cool dan bukan yg cpt melatah. aku harap aku bolee brsabar dgn segala dugaan yg mnimpa dan aku akan sentiasa menjadi kawan yg baik dan understanding. aku sedar perangai aku selama ni amat meng 'anoyying' kn mereka tapi aku memang begini kawan2. maafkan aku. tolong ubah perangai aku ni ye.. peace no war :D

6) boyfriend ? eerrrrr...
aku tak pasti lg bab ni. tp aku tak nk sntuh hal ni buat masa ni. aku nk blaja dulu. tinggi2 smpai ke langit pon bole.. hehe.. just kidding. aku nk balas jasa mama n papa aku, dapat kn kerja bagus dulu. hantar mereka pergi umrah n haji dulu. berbakti pada mereka dulu baru aku pkir pasal bndew ni. tp kalau 1 hari allah mnghantar seorng insan bernama lelaki kpd ku, insyaallah aku akan terima. mybe tu dah jodoh kami :)


hmmm.. pnjg kan. mcm2 aku mintak n aku harap sgt dpt jd kenyataan okay lah kawan2. smoga apa yg korang impikan menjadi n also me tooo. so, assalamualaikum :)

Tuesday, 20 December 2011

Cuti sudah habis bro !

ting..tong..ting..tong..alamak.. dah nak start sekolah balik lah. alah. tak puas lagi maen dengan kawan2..
mak! tak nak pegi sekolah lagi ! huhwuwu..

haha. dulu aku mengaku aku memang tergolong dalam manusia diatas tuh. but now... aku dah bebas dari alam sekolah. tak payah pergi sekolah lagi. tak payah nak susah2 beli barang sekola. jimat sikit perbelanjaan mak ayah aku tahun depan. lagi pun, aku memang dah tak de adik lagi kat bawah aku. sume dah habis sekolah. tak payah poning2 laei.. tapi bagi ibu bapa yang lain mesti risau sekarang ni kan. ye lah bajet makin lama makin bertambah. lagi2 kaalu ada parent tuh yang anak dorang nak masuk darjah satu. menangis beb sebab duit hbis. baru ingat nak beli rantai baru, tv baru, sofa baru. jadi macam ni pulak.. sabar ye pak cik , mak cik.


hahah. kesian nya aku tengok. sabar ye bro.. tapi aku teringat jugak masa aku nk masuk darjah satu dulu. hehe. siap baawak btol susu masuk kelas. sebab aku asyik nangis jee. mak aku yang cakap lah. tu aku tak tau. dulu masa kecik2 nak barang sekola sume warna pink jee. yang gambar barbie jeee. sekarang, barbie2 tak main lah. nk yang tropicana life, billabong, puma, nike, apa lagi kau list kan kat aku. yang baranded jee sume. bila koyak sikit beli baru.. mane tak botak pale ayah korang ayik kuar duit jee.. lagi sekarang ni zaman IT nk belajar pkai IPAD hah. fulamak. hebad sungguh anda ni!


hehehe. tu lah remaja zaman sekarang. ish2. tak tau lah macam mana akan datang ni. barang pulak makin lama makin mahal. harga asyik naik jee. tak pnh nak turun. pada aku, bia lah tak branded, bia la tak ori asal kan selesa pkai dan beerguna. ok lah. rindu lah zaman sekolah.

bye adk2. selamat kembali ke sekolah yo!

Monday, 28 November 2011

tak lama lagi dah. kejap jee.

ape yang tak lama lagi tu ? nak tau ? jengjeng. 2 paper je lagi lepas tu aku merdeka lah. yay! setelah 2 tahun dijajah oleh SPM , tp pada tanggal 8hb 12 2011 aku akan bebas dari jajahan menatangni. yabedabedu!

ingat lagi first time masuk skola tuh.. macam ntah pape lah. senior garang weyh. takot aku nyah.hari2 tido lmbt. attentdent jee memanjang. benci betul aku dok kat situ. hmmp =='

dalam kelas baru pulak bdk2 suka buat hal sendiri. bosannye. beza sgt lah dgn skola aku yg lama tu. lelaki dgn pmmpuan haram nk bcmpor. tpikir jgk cmne nk wat group discussion kalaw cmni..

tp tuhh sume dah lps. tak lama lagi aku akan bla dari situ. hehhek. suka nya :)

Nak buat apa lepas ni ek? kerja? heumm.ma tak bg pulak. abg pon jadi batu api sama. ceh.jeles tak nk aku pegang duit. mana aku nk dapat duitkalautak kerja? heum.. mengemis jee lah kat ma n ap. hahak. tupon kalau dptlah.

tapi kalau bolee keja nk keja apa? babysitter? mati budak tu kena 'kerja' dengan aku kang '' nak kerja kat restoran fastfood letih meyh. dok rumah jee lah tebongkang. hahak.

nanti2 lah pikir, yang penting nak tido dulu puas2. online fb puas2 baru nk pkir pasal kerja.

ok lah. assalamualikum semua :D

Friday, 28 October 2011

bola sepak !

bola dan lelaki memang tak boleh di pisah ka, kalau bolee nak tido sekali dengan bola tu. trringat pulak aku pasal iklan bola yang mana bini dia taching dgn si suami sebab suami lebih penting kan bola daripada keluarga. last2 dapat hah kau makan lah bola tu. khas untuk kau. haha.

kalau boleh sehari b4 perlawanan lagi mesti dah pesan kat isteri " yang, malam k bbola kat esok abang nak pergi tengok bola kat maple tepi jalan tu. ada skrin besar lagi.awak tak payah lah masak apape. masak untuk awak jee.:" atau " abang dah booking tiket bola. abang tak bawak awak yee.. semua laky. sory."
sanggup betul kau tinggl kan isteri kat rumah semata nak pegi tengok bola. ish.. lelaki2.


kalau kat rumah pulak kalau ada keluarga yang kaki bola ni susah sikit. nanti habis bising satu rumah. haha nasib kau lah dik. kalau bola tak masuk gol pulak habis orang lain di maki. kesian kau nyah. saba jee lah. kalau boleeh nak kasi tau satu taman perumahantu dia punya fevret team dah menang. hahak. mcm2 btol ragamnya.

bagi makwe yg dpt pkwe kaki bola pulak mesti selaluterjadi cmni.
mkwe: hello, u kat mana ni? napa i call u tak jwb hah?
pkwe: sory lah i tak dengar lah. bising sgt ni. i kat kedai mamak tengok bola team  A lwn team B.
mkwe: hah? u kandah janji nak bwk i jalan2 nape u mungkir? tak guna betul!
pkwe: alah esok je lah ye. i tak boleh tinggalkn tmpt ni. tgh syok ni.
mkwe: pegi lah dating dengan bol kau tu. s**l btol!
ada jugak orang macam ni ye.. ksian awek tulah makeup lawa2 kene mcm ni pulak.ish2..

# moral: sabar jee lah

Gadis dan hijab . .

shawl vs tudung bawal

"3 helai 10 ringgit ! ! macam2 warna ada pilih lah yang mana nak.!! " kalau dulu pergi pasar malam mesti usha tudung yang ada batu2 blink kat keliling dia. masa raya lagi byk borong kalau boleh nak pegi nilai 3 terus cari tudung lagi banyak pilihan. aku pun sama jugak. suka betul. tak cukup dengan tu smpai tudung bawal mak pon nak ambik buat harta karun. tapi sekarang..........

" eh, asal kau pkai tudung makcik2 ni. kuno lah kau. kampung betul."
 mesti ada punya yang terkena macam ni. sejak yuna dah famous ni kalau boleh sume nak tiru dia. memang cantik tapi habis madu sepah dibuang betul. pergi mana2 mesti jumpa orang pkai shawl. nak tengok orang pakai tudung makcik2 tu mmg susah sangat sekarang ni.

" ada gaya macam kembar yuna tak?"
haha. ada lah sikit. tapi yuna lagii cantik dari kau. hahak. sory. maaf lah. saya pun pkai shawl gak . tapi kesian jugak tengok orang jual tudung bawal ni mesti tak laku punya. dah siap offer 5 helai 10 hengget pon tak de yg beli jugak. nk jugak shawl tu hah. hambek!


kalau dulu koleksi kat alamari tu suma tudung bawal jee tapi sekarang.... sehelai pn tak de agaknye. sama ada dah burn atau sedekah kat orang miskin. hmmm, tu tak pe. baik punya perbuatan. hehek.cakap orang tapi aku pun buat jugak. but sory too say aku still pkai tudung tu,,, wink..wink..

"hanatajima"
seorang mualaf yang terkenal dengan trend shawl lilitnya berjaya menambat hati gadis muslimah yang suka berfesyen skrg ni. pening jugakaku tengok fesyen dorang ni. lilit sana, lilit sini, macamnak tercekik pon ada jugak. tapi jangan sampai memudaratkan diri sudah lah ye kawan2. honestly memang cantik gaya2 tu sume. tapi kalau aku g google atau youtube serch jee hanatajima ber-lambak2 video org nk gayakan shawl ni..
hmmm macam2 lah sekarang ni. nak cari publisiti diri sampai macam tu. tapi sungguh berguna ya! syabas.!

macam2 betul kan sekarang ni.. :)

Wednesday, 26 October 2011

Tinggal Kenangan :(

Aku ingat lagi time tu waktu rehat . tangan aku pun gatak nk call mama. exited sgt tup2 dapat berita sedih. WHAT?? GREY IS ALREADY DIE?? sob..sob..

aku: hello ma. adik ni. minggu ni adik balik rumah kawan tau. malas lah nak balik rumah.
mama: pulak dah? kenapa macam tu?
aku: lagi pon abang tak balik. adik malas nak naik KTM . letih. (padahal aku ada projek lain ngan kwn2)
mama: suka hati lah. nanti jangan nakal2. belajar. ada duit tak?
aku: nanti papa datang hantar duit. tau2. ma, kucing sihat?
mama: adik, grey dah mati lah. 3 hari lps.
aku: hah? kenapa? macm mana boleh mati? mama tak bagi dia makan ke?
mama: dah. tapi agaknya dia makan racun kowt. masa mati tu mulut dia berbuih. tu lah . nakal sangat.
aku: comot pon mati ke?
mama: tak. tapi dia dah tak nk makan dah. tak de kawan kowt.

masa tu coins tinggal 10 sen jeee..

aku: tak pe lah. nanti adik kol balik. syiling dah abis n. bye ma. assalamuaikum.
mama: ok.wassalam.

lps ltk jee ganggang pblik tu. tros meleleh air mata aku. sob2. bdk2 kat kantin tu suma pelik tgok aku. aku pon cite lah.

aku: korunk, gery aku dah mati.
mereka: grey?
aku: kucing aku lah.
mereka: HAHAHAHAHA !

 macam lawak sgt jee aku lmpng kang!

mereka: tak pe lah yana. nanti kita buat kenduri tahlil untuk kucing kau yee..

siot jee mulut.nasib baik kawan.
cam tulah kisah nye.. aku pon dah letih nangis. dorunk sume tak abis2 bahan aku. tak pe lah.. pegilah kau dengan aman grey.

                                                     
                                                                             Grey :(

Sunday, 23 October 2011

i adore them :)

bila di kra2 tinggal 2 miggu lebih je nak spm tapi aku macam tak ready jee lagi.. hmmm.. bila di kira2 jugak lahkan tak lama dah aku dengan kawan2 kat sana tu. i'm gonna miss them so fucking damn much. sumpah aku cakap seronok sgt sekolah kat VOKSHA tu. macam2 perangai yg aku jumpa. yang gila, gedik , sewel.

nalisa : budak homesick tp sekarang.......byk ckp macam mak semah.
wawa: mama dorm f4 yg garang tp langsi.
rozainy: budak hot tp aku tgok dia ni relas je tak gelabah macam jantan2 tu.
syakila: selalu je sakit letih jugak aku tgok muak dia tu rasa nak sepak jee.
najwa: understanding tp bila datang blur dia tu aku malas dah nak lyn.
nachie: budak kecik yang sgt manja. (ssh nk mrh dia , kesian)
aid adila: nyet yang suka sangat angry bird, ntah pape lah. babipunya permainan,
azie: dia ni peliksikit. emositak menentu.

kan aku dah ckp kawan2 aku kat sini sume nye pelik2 belaka. tapi yang pelik ni lah kawan susah senang aku.
thanks 4 being my friend :)

Salam Perkenalan :)

bila tengok orang pakai blog rasa macam nak buat jugak. bukan nak meniru atau apa pon lah kan tapi rasa seronok. boleh buat jejak kasih kat sini. hihi..

banyak cerita nak kongsi tapi bukan sekarang lah.. nak susun ayat lagi.
harap kamu semua suka dgn blog saya yg tak secantikblog kamuu tu :)
assalamualaiku :D